Skip links

Vadba za zdravje

Telovadbo vidim kot uživanje v gibanju. Pa naj bo to ples, tek, hoja, plezanje ali kotaljenje po travi. Naše telo je zgrajeno za gibanje, zato me žalosti, ko vidim koliko težav imamo zaradi neprestanega sedenja, nepravilne hoje ali samo navznoter obrnjene drže, ki je posledica zakrnelosti telesa. Veliko ljudi telovadi, da bi imeli čvrsto zadnjico, vitka stegna, večje bicepse ali »radiatorčke«, da bi izgubili telesno težo ali izboljšali svojo kondicijo. Redkokdo pa dela na tem, da bi bile dovolj razvite tudi tiste mišice, ki se ne vidijo najbolj in držijo skupaj kolke, podpirajo notranje organe ali skrbijo za pravilno držo pri hoji. Redkokdo razmišlja o sklepih, očeh, mišicah medeničnega dna, vretencih, stopalih …, kar pa je za zdravje bolj pomembno kot osredotočenost na ploski trebuh.

Že 20 let opazujem gibanje. Začela sem kot voditeljica trebušnih plesov, kar me je preko opazovanja različnih težav, ki sem jih videla pri tečajnicah, pripeljalo do tega, da sem ustanovila svojo lastno tehniko vadbe, ki sem jo poimenovala Teraflow. Zakaj ravno svojo? Ker enostavno nisem našla ničesar drugega, ki bi vsebovalo vse, kar telo potrebuje za to, da ohrani zdravje. Nečesa, kar bi me brez psihičnega napora pripeljalo do večjega veselja do gibanja. Se strinjam, da je čvrsto, mišičasto telo lepo na pogled. Menim pa, da bi le-to moralo nastati kot stranski produkt vadbe za zdravje. Nikoli ni prepozno, tudi če se nam zdi, da naše telo nikoli več ne bo v tako dobrem stanju kot nekoč. 

In katera vadba je najbolj zdrava? Tista, ki najbolj oponaša to, za kar je naše telo zgrajeno: skakljanje, obračanje, dviganje, hiter tek na kratke razdalje, plezanje, plazenje, odrivanje, vlečenje, kotaljenje, raztezanje, vijuganje, skratka vse, kar še poznajo majhni otroci kadar imajo dovolj priložnosti, da se redno igrajo zunaj. Tudi odrasli potrebujemo tovrstne »vaje«, saj se z leti kljub temu, da začnemo živeti precej drugače in sedeti neprimerljivo več, telo v tem pogledu ne spremeni kaj dosti. Za tovrstno gibanje bi morali poskrbeti vsak dan. Ni potrebo, da se gibamo dve uri na dan, je pa pomembno, da spet začutimo svoje telo in mu čisto vsak dan privoščimo nekaj razvedrila in sprostitve. S tem ne bomo samo izboljšali fizičnega zdravja, ampak tudi – in predvsem – psihično. 

Bolj kot enkrat na teden po par ur, se poskušajmo gibati vsak dan, tudi če le par minut. Če smo začetnik, lahko začnemo na primer s tremi počepi na dan. Vsak dan, brez izjeme. To je dovolj, da po približno treh tednih usvojimo novo navado in da se motorika v naših možganih začne prebujati. Ko začutimo, da želi telo malo več gibanja, dodamo eno, dve ali tri ponovitve ali vključimo nove vaje. Predvsem izberemo lažje vaje. Takšne, ki nam ne predstavljajo velikega izziva. Tako bomo najhitreje napredovali, saj je pri uvajanju redne vadbe največkrat težava ohraniti samodisciplino. Po domače povedano se nam tisti del, ki bi raje posedal in poležaval, prehitro upre, če želimo preveč naenkrat. Tako je za začetnike najpomembnejše manjše število vaj par minut na dan, ki jih vsake dva do tri tedne – če tako začutijo – lahko povečajo. Sčasoma se bo telo začelo odzivati in si bomo želeli vedno več gibanja. Brez napora.

Neglede na to ali izvajate vaje sami doma ali pa se vpišete na vodeno vadbo, je ključ za hiter napredek to, da najdete nekaj, kar vas zares veseli. Tudi to, da prižgete radio in plešete ob svoji najljubši pesmi, je odlična telovadba! Ali to, da pred televizijo razmigavate gležnja ali zapestji. Karkoli, kadarkoli, kadar se le spomnite. Pri hoji recimo, se lahko zabavate s tem, da poskusite narediti pri vsakem koraku celoten odtis stopala v tla, od pete do prstov. To vam bo avtomatično spremenilo dinamiko hoje, kot tudi držo. Pri hoji je vsekakor najpomembnejše, da hodite »s srcem v svet« in ne naprej z glavo. 

Če pa je telovadba že redni del vašega tedenskega režima, pa morda lahko pogledate katere od zgoraj naštetih gibov telesa zanemarjate. Morda več gibate spodnji del telesa ali predvsem zgornji? Ste pozabili na obrate, ste izpustili raztezanje mišic? Kaj pa vrat, prsti, hrbtenica in sklepi? Za telesno zdravje je pomembno, da vaša vadba variira. Če je preveč enolična, telo pade iz ravnovesja in je bolj dovzetno za poškodbe. Preizkusite razliko kako se telo počuti en teden po enolični vadbi ali pa en teden po vadbi, ki je vsak dan popolnoma drugačna. 

Mislim, da je vredno tudi v tem prispevku poudariti kako zelo je pomembno telesno gibanje za otroke. In to ne le vodeno gibanje na raznih tečajih, ampak predvsem gibanje zunaj, skozi igro, skupaj z drugimi otroki. Tu se začne polniti skrinja veselja do gibanja. Če smo v otroštvu prikrajšani za redno gibanje, se tudi v odrasli dobi telo tega ne more »spomniti« in nima vgrajenega občutka, kaj je res

dobro zanj. Spodbujajte otroke, da se preko igre naučijo plezanja, kotaljenja, da se podijo po dvorišču in skačejo čez ovire. Tudi, če prinesejo domov kakšno prasko ali dve. Predvsem pa jim bodite pri tem dober zgled!

Manca.

 

(Prvič objavljeno v reviji »Pogled«)

Komentiraj

Ime*

Spletna stran

Komentiraj